top of page

10 tips om de moed erin te houden

Adem in, trek je schouders naar je oren, hou vast.

Laat ze vallen en zeg met een diepe zucht ‘hè hèeee’.


Je mag het toegeven, deze tijd is niet makkelijk. De constante beperkingen vragen veel van ons vermogen om de lichtpuntjes te blijven zien. Hoe voel jij je, nu de nieuwigheid van deze crisis eraf is en de sleur erin hakt? Hoe voelt je lichaam? Welke bandjes spelen zich af in je hoofd? Lukt het je om jouw leven te leven, ongeacht wat er gebeurt in de wereld?

Eén ding staat voorop: Je doet het erg goed. Soms moet je dat even horen, toch?


Als je leven zo radicaal verandert, kan het gebeuren dat je even niet meer weet wat nou in je cirkel van invloed ligt en wat niet. Je kunt het gevoel hebben dat niemand je hoort, niemand je begrijpt, of dat het einde zoek is. Of je doet je hart een beetje dicht, denkt ‘het zal wel’ en begraaft daarmee je levenslust. Deze reacties zijn heel begrijpelijk, want wij Nederlanders zijn helemaal niet gewend dat onze vrijheid zo wordt ingeperkt.


Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om gegrond en stevig te blijven in jezelf en om jezelf te ondersteunen in tijden van chaos en niet-weten. Als er veel beweging om je heen is kun je deze tips gebruiken om je centrum in jezelf te behouden. Zo blijf je gezond, positief en veerkrachtig.


Die moed erin houden, hoe doe je dat? Hier zijn 10 tips die je op weg helpen.


1. Ritme

Nu je collega’s die pyjamabroek toch niet zien, en je 5 minuten voor je college je bed uit kan komen rollen, is het verleidelijk om lekker lang in bed te blijven. Het weer moedigt ook niet echt aan om vroeg uit te veren te komen. Die uurtjes Netflix in de avond vliegen voorbij, is de chips nu alweer op? Ho, stop. Ook al lijkt het heel fijn, op langer termijn is het heel behulpzaam om een ritme met jezelf af te spreken en je daaraan te houden. Hoeveel uur slaap heb je nodig? Wat is je maximaal aantal schermuren? Spreek het af met jezelf, en houd je eraan. Een beetje de randjes eraf snoepen is natuurlijk heerlijk, maar pas op voor de sleur. Want oh, die sleur kan sleuren. Tip: je telefoon heeft een functie ‘apparaatvrije tijd’, zo kun je jezelf een beetje helpen om die discipline te behouden.


2. Ochtendgymnastiek

Je fit, actief en energiek voelen kan ook in lockdown! Voel je je moe, lui of sloom? Merk je dat je liever een beetje naar je telefoon koekeloert dan iets nieuws op te pakken, dan weet ik wat jij nodig hebt: beweging! Iedere ochtend even bewegen draagt bij aan een gezond lijf en een frisse geest. Wat vind jij leuk om te doen? Wandelen, hardlopen, dansen, hoelahoepen? Begin met iedere ochtend 10 minuutjes en bouw dan op. Je zult snel merken dat het hartstikke fijn is om je dag met beweging te beginnen. Tip: op mijn website heb ik gratis lichaamswerk filmpjes, om uit je hoofd en in je lijf te komen.


3. Koud douchen

Niet ieders favoriet, maar een mega immuun en energie boost! Eerst even lekker warm, dan een paar keer goed doorademen en dan die warme knop dicht. Oeeeeh aaaah, adem. Eerst je enkels en polsen en dan het koppie eronder. Even wennen, maar als je lichaam eenmaal door heeft dat het oké is, een hele fijne opwekker. Tip: probeer te ontspannen en door te ademen als je onder het koude water gaat staan. Lukt dat niet, dan is lekker brullen en grommen ook heel heerlijk.


4. Zelf-zorg

Als je heerlijk fris bent na die koude douche, kun je je afvragen, wat heeft mijn lichaam nodig? Een lekker olietje, een kleine voetmassage, even je nek laten masseren door je lief, een knuffel van je beste vriend(in). Wat is je verlangen? Als je dat een moeilijke vraag vindt, kun je je afvragen wat je jezelf zou aanraden iemand zoals jij je om advies zou vragen. Zie je jezelf rennen en haasten? Pauzeer dan even. Eet extra lekker en gezond, haal een extra keer diep adem. De mogelijkheden zijn eindeloos en jij verdient ze.

5. Natuur

Het bos, de zee, geven ruimte aan alles in jou. Er is niets beters dan even alles laten waaien als je in je hoofd zit, of als de gemoederen verhit zijn. Je hoeft niet altijd een antwoord te hebben, weet je. Soms mag je het gewoon niet weten, en laat je je leiden door de kleuren en de geuren van de seizoenen. Alles komt goed, dat weet de natuur als geen ander. Leven en dood horen bij de cyclus van het bestaan. Tip: Bosbadderen! Een bosbad is een heerlijke manier om je te laten verwonderen door de natuur. Mijn vriend en natuurexpert Mittch heeft hier bosbadder-tips.

6. De leuke dingen

Jaaaa, de leuke dingen. Wij grote mensen spelen weinig. En dat is jammer want er komt veel vreugde en creativiteit vrij als we spelen. Waar ga jij van aan? Wat brengt jou vreugde? Een spannend boek, verstoppertje met je kinderen, knuffelen met de kat of een nieuw schilder project? Maak ruimte en tijd. Ga even met jezelf zitten, adem een paar keer diep door en stel jezelf de vraag: ‘wat wekt mijn creativiteit tot leven?’ Then go! Just go.

7. Verbinden

Verbinding ligt aan de basis van ons gevoel van welzijn en balans. Een fijne verbinding met andere mensen hebben, zorgt ervoor dat ons immuunsysteem een boost krijgt, dat we zin in het leven ervaren, dat we voelen dat we een deel zijn van iets groters. Nu de grote C altijd in onze nek hijgt (huuu), staat onze openheid naar verbinding op het spel. Gelukkig zijn er heel veel fijne manieren om wel te verbinden. Denk aan lekker ongegeneerd lang telefoneren, middagen samen in het bos, een koffietje to go in de stad. Het kan zo simpel zijn als ‘hoi’ zeggen tegen medewandelaars, of een klein praatje met de kassajuf. Hoe vervul jij jouw verlangen naar verbinding?

8. Echt in gesprek aka inquiry. Lekker leuteren met een kopje koffie is natuurlijk echt gezellig, maar soms heb je behoefte aan wat meer diepgang. Inquiry is een prachtige en simpele manier van conversatie voeren die jullie ontmoeten meer ‘inhoud’ geeft. Het kan spannend zijn om je kwetsbaar op te stellen, maar het brengt vriendschappen en intimiteit zoveel meer kleur en geur. Inquiry is heel simpel. Ga tegenover elkaar zitten en ben een minuutje stil. Zet dan een timertje op 10 minuten en dan mag één van jullie met delen vanuit je hart. Dat betekent dat je voelt in je lijf en spreekt vanuit het hier en nu. “Ik voel mijn hart kloppen, ik heb het warm”, kun je bijvoorbeeld zeggen. De ander luistert met aandacht zonder een reactie te geven. Na 10 minuutjes wissel je om. Het kost niet veel tijd en je zult merken dat jullie contact daarna opener is, alsof je wat muurtjes hebt afgebroken. Be brave and try it out!

9. Het diepere laagje Uitzoomen, doe je dat wel eens? We kunnen soms zo op gaan in de dagelijkse dingen, dat we het grotere plaatje een beetje vergeten. Als je dan eenmaal uitzoomt, lijkt opeens alles een stuk minder dramatisch. Door je bewust te worden van dat wat groter is dan ‘ik’, kun je makkelijker relativeren en kun je ervaren dat al jouw dagelijkse dingen vallen in een grotere container. Naar de sterren kijken is een fijne manier om even alles in perspectief te zien, dit kleine mensje in een enorm universum. Een diepere betekenis in het leven vinden brengt positiviteit en zingeving. Geef je zelf een momentje per dag om in jezelf te voelen ‘wat is belangrijk voor mij?’ en geef daar aandacht aan.


10. Focus Maak plannen en volg ze dan niet op”. Volgens mij is dit voor iedereen wel een beetje de samenvatting van het afgelopen jaar. Betekent dat dat je maar geen plannen meer hoeft te maken? Nee! Plannen maken geeft richting, ook als ze niet tot uitvoering worden gebracht. Als je helder hebt wat belangrijk is voor jou (punt 9), kun je je focussen op hoe je dat tot uitdrukking wilt brengen in het hier en nu. Zo breng je het naar de aarde, in je lichaam. Een mooie guideline om in je hoofd te houden is: ‘You decide what, the universe decides how’. Je hoeft niet te weten hoe jouw plannen gaan lukken. Vertrouw maar: als jij focust vanuit je hart, wil alles in het universum met je meebewegen. Ennee...ohja: keep it simple!


Die moed is dus op heel veel manieren uit te nodigen. Waar ga jij van aan als je dit leest? Wat resoneert? Misschien is er één stap die je erg aanspreekt, vertrouw dat maar. Je hoeft niet alles leuk te vinden en al zeker niet alles te kunnen. Moed is er al, je hoeft alleen maar een bedding te scheppen voor alles wat jij wilt uitnodigen in je leven.

Het zijn de kleine dingen die ons op grootse manieren kunnen inspireren. En jij hebt helemaal het recht te voelen wat dat is voor jou. Hoe voelt dat in je lichaam? Lief mens, houd moed, wees jezelf, heb lief.

516 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page