top of page
Het leven IN lang.jpg

het leven instappen vanuit je ware kern

Hoe zou het voelen om vol in het leven te gaan staan?

Om je pad nog meer te bewandelen zoals past bij jou? Om echt trouw te blijven aan je hart?

 

Het vraagt moed om je ware gevoelens te voelen, om eerlijk en waarachtig te zijn en om belichaamd te zijn.

Maar juist daar waar het echt wordt, daar ontspringt het leven in haar volle potentie.

Levenslust, vitaliteit, inspiratie, liefde en vervulling gaan stromen en jij mag daar van genieten.

Het leven IN is een zes daagse training door Bouke Boeren en Aranka de Vries. Beiden lichaamsgericht therpeut, brengen ze je een nieuwe manier van innerlijk werk, waarin je wordt uitgenodigd om vanuit je lichaam het leven in te stappen. Lichaamswerk en lichaamsgerichte psychotherapie helpen je om dieper te voelen, je ware gevoelens tot uiting te brengen en dichter naar je ware kern te bewegen. Je gaat onderzoeken wat jouw innerlijke blokades zijn en hoe je die weerstand kunt transformeren tot een stromende energie, die vóór jou werkt. Zo gaat het leven weer stromen, ga jij stralen en kun je een stap maken naar meer levenslust, vitaliteit en vervulling. 

meer levenslust en authenticiteit ervaren

Het leven IN nodigt je zes weekenddagen uit om meer in je eigen kracht te komen staan. Dit is een kwetsbaar proces. We houden niet voor niets onze levensenergie achter. Dit doen we om onze ware zelf, of ware kern, te beschermen. Ervaringen in onze jeugd, van de conceptie tot nu, kunnen ervoor zorgen dat we moeite hebben om bepaalde gevoelens of gedachten vrij te laten stromen. Al deze ingehouden energie maakt dat ons innerlijk vuurtje wat dooft. Zo kun je merken dat je emoties hebt waar je geen raad mee weet, je moe of opgebrand voelt, spanning of angsten ervaart, uitdagingen in je relaties ervaart, of simpelweg het gevoel heb dat het leven fijner zou kunnen. Door de onderliggende energie te voelen en die in het bewustzijn te brengen, kun je deze levenskracht weer bevrijden en zo in contact komen met wie jij in wezen bent.

Dit doen we in een groep, zodat je ontvangen kunt worden in alle delen van jou die het nodig hebben om liefdevol ontmoet te worden.  

"Voor mij is het werken in de groep enorm helend en krachtig geweest. Te voelen dat ik onderdeel ben van een geheel, dat we allemaal op zoek zijn naar hetzelfde: verbinding, vrijheid en liefde. Dat we samen mogen onderzoeken en spelen. Dansen, huilen en stil zijn. Dat ik mens ben tussen de mensen.

Onder begeleiding van Aranka en team weer kon ik weer terugkeren naar de pure, vrije, levendige vorm daarvan. Van ons, van mij."

- Laura (41)

Gronden, openen, & bevrijden

In zes dagen gaan we werken met zes thema's. De training is zorgvuldig opgebouwd, zodat je zowel nieuwe opening als integratie ervaart. Alle dagen bestaan uit lichaamswerk, lichaamsgerichte oefeningen in de groep en proceswerk. Proceswerk geeft ruimte aan jouw persoonlijke (en tegelijkertijd vaak universele) thema's. 

❊ Dag 1: Gronden in je lichaam

Iedere dag brengen we ongelofelijk veel tijd in ons hoofd door, gaan met onze aandacht helemaal op in gedachten, analyses en oordelen. Niet gek ook, want de hele maatschappij is daarop ingericht; zo zijn we opgevoed en zo hebben we geleerd ons staande te houden.   

De werkelijke rijkdom van het leven echter speelt zich af “onder de kin”, oftewel in ons lijf. De kleuren van ons bestaan worden getoond door ons lichaam in de vorm van gevoel en emoties. Tijdens de eerste dag van onze training gaan we onze gedachtenwereld uit en het lijf in. Dit noemen we in lichaamsgerichte psychotherapie “gronden”.  Je krijgt oefeningen om jezelf te leren gronden in de groep en in het dagelijks leven. we gaan werken met de dingen die je dan tegenkomt in jezelf. 

❊ Dag 2: Kwetsbaarheid & steun

Onze ware gevoelens, vaak verstoppen we ze. We willen niet gekwetst worden en leren onze zachte delen te verharden ter bescherming. Maar dit heeft een hoge prijs, namelijk die van een diepere verbinding met jezelf en de ander.
Stel je nou eens voor dat je allemaal niet alleen hoeft te doen, dat er volop steun is voor wie jij bent, ook al is het niet perfect. Als we de ervaring van onvoorwaardelijke steun hebben gemist in onze kindertijd, stoppen we met het zoeken ernaar. We gaan het alleen doen en verbergen onze behoeften, en verlangens, welke kwetsbaar zijn. Op deze dag gaan we belemmerende overtuigingen over kwetsbaarheid onder de loep nemen en ons openen voor steun.

❊ Dag 3: Innerlijke blokkades & weerstand

Als we een laag dieper zakken, komen we bij de 'nee'. Die 'nee' beschermt ons tegen pijn, maar blokkeert ook de levenslust. Vaak ervaren we de nee als weerstand, maar niet altijd zijn we bewust van wat ons tegenhoudt.. We willen wel, maar doen het niet. Als het puntje bij paaltje komt nemen we de stap niet, gaan we de confrontatie uit de weg, of willen we het niet voelen. We kunnen deze energie ervaren als zwaarte, of juist als overactiviteit. Soms is het uiterst kritisch of angstig. We gaan echt eerlijk worden: wat wil je? en hoe sta je jezelf in de weg? Hierbij onderzoeken we de bron van de weerstand en brengen die terug in het bewustzijn, zodat het leven weer vóór ons kan werken, in plaats van tegen.

❊ Dag 4: Diepere emoties doorvoelen

Al heel jong leren we onze ware gevoelens te verbergen. Je kunt het vergelijken met auto rijden: die moet je leren besturen. Pas na een tijdje heb je vertrouwen dat je lekker hard kunt rijden en ook op tijd weer kunt remmen. Als niemand ons dit leert, is voelen erg spannend. We hebben anderen nodig om ons liefdevol te ontvangen in onze pijn en verdriet, in onze angst en in onze woede. We hebben het ook nodig om ontmoet te worden in onze vreugde, in onze liefde en onze goedheid. Al deze diepere kanten van onszelf gaan we op deze dag uitnodigen, zodat jij je weer veilig gaat voelen in je eigen emotionele wereld. Lichaamsbewustzijn en expressie helpen je om voorbij schaamte en ongemak te bewegen en je innerlijke wereld in alle rijkdom te laten groeien.

❊ Dag 5: Levenslust

Ons lichaam kent een diepe rijkdom, evenals het hart. Als we deze levenslust kunnen toe staan en laten stromen, wordt het leven vervullend. Wat houdt jou tegen om die levenslust helemaal te voelen, om je over te geven en de controle los te laten? Wat heb je nodig om jezelf en jouw levenskracht te vertrouwen? Echte vervulling is niet te vinden in de geest, deze zit in het lichaam.

Spelen, creeëren, liefhebben, vrijen, openen, ontvangen. Dit zijn allemaal uitingen van een stromende levenskracht. 

Ga maar, het leven in.

❊ Dag 6: Purpose - jouw richting in dit leven

Op dag zes heb je meer geleerd over jouw innerlijke wereld, over je emoties, je behoeften en verlangens en hoe je die kunt voelen in je lichaam. Ter integratie ga je op onderzoek: wat wil jij vanuit deze verbinding met jezelf? In de training zul je meer inzicht krijgen in levensthema's, dit zijn thema's die we ons hele leven zullen blijven verdiepen. Vaak ligt hier ook onze kracht: we kunnen inspireren vanuit onze diepste kwetsbaarheid. Welke richting wil het leven nemen, en ben je bereid die te volgen?

Wat heb je nodig aan steun om te blijven bij de wezenlijkheid van jouw pad?   

_DSC6469_edited.jpg

"Ik heb geleerd dat ik steun mag vragen en ontvangen. Ik hoef het niet alles alleen te doen en kan toch voor mezelf leren op komen. Ik voel dat ik mijn richting mag blijven volgen en mag blijven geloven in mijzelf." - Margot (33)